Rád pracujem v kaviarni. Baví ma ten ruch naokolo, vôňa a chuť dobrej kávy. Páči sa mi, keď sedím v peknom prostredí, ktoré na mňa pôsobí príjemnejšie ako biele steny obyčajnej kancelárie.
Ktoré kaviarne sú v Bratislave tie naj? Samozrejme, je to relatívne. Každý má iné dôvody, prečo považuje jednu kaviareň za lepšiu a druhú za horšiu.
Moje kritériá hodnotenia kaviarní sa v tomto článku týkajú predovšetkým práce, t.j. ako príjemne sa v danej kaviarni pracuje, a sú pomerne jednoduché:
1) Dostatočne veľký stôl
Neznášam kaviarne, kde sa ledva zmestí mobil, coca cola a káva. Nechápem, kto tie mále stoly vyrába. Dobrá kaviareň na prácu musí mať predovšetkým dobrý stôl. To neznamená len veľkosť, ale aj výšku. Na takých tých typický kávových stolíkoch po kolená sa naozaj nepracuje práve najlepšie.
2) Môžem sedieť tak, že mi nikto nečumí do monitora
Dôvod, prečo neznášam open office je ten, že nemá rád, keď mi niekto pozerá do monitora. Nechcem aby niekto videl, či som na Facebooku, pozerám najnovšie virálne YouTube video alebo skutočne pracujem alebo robím osnovu najnovšieho článku. Nie je mi to proste príjemné. Avšak aj keď nepracujem, mám radšej stoly ktoré sú pri stene ako v strede reštaurácie alebo kaviarne. Sedí sa mi tak skrátka pohodlnejšie a verím, že nie som sám.
3) Dobrá káva
Do kaviarne chodím hlavne piť kávu, ale aj keď mám tento nápoj veľmi rád, na jeho kvalitu si až tak veľmi nepotrpím. Aj preto sa v tomto zozname kaviarní vhodných na prácu nachádza Starbucks :)
4) Elektrická zásuvka
Nabiť si na hodinku mobil alebo notebook a popri tom si vypiť dobrú kávu alebo limonádu... No čo môže byť lepšie :) Mám veľmi rád kaviarne, ktoré si uvedomujú, že wifi a elektrika sa pomaly začína zaraďovať na dolné priečky Maslowovej pyramídy ľudských potrieb. A ideálne je, keď nemusíte podliezať stôl a vykĺbiť si ruku, keď si chcete svoj laptop do zásuvky zapojiť.
5) Wifi
A nech je prosím bez hesla. A keď už tam heslo musí byť, nech je prosím napísané na viditeľnom mieste a nemá 300 znakov.
Starbucks
Kam inam už len ísť s vaším najnovším MacBookom, ak nie do Starbucksu? Latte so Starbucksu a iPhone / Mac sú už roky neodlučiteľná dvojica :) Ale inak pustia vás tam, aj s inými značkami notebookov. Skúšal som :)
Ako určite viete, Starbucks je iný ako všetky ostatné kaviarne v tomto zozname. A po pravde, absolútne tú logiku nechápem. Evidentne im to však funguje, keďže je to jedna z najúspešnejších franchisingových sietí na svete.
V Starbuckse nie je obsluha, takže si vždy musíte všetko objednať pri bare. To znamená, že keď ste v meste sami a pracujete, dosť ťažko sa vám bude objednávať vaša druhá káva. Musíte totiž všetko nechať na stole a ísť k baru. Áno, môžete poprosiť kolegu starbucksistu od vedľajšieho stolu, aby vám na veci dal pozor, ale predsalen... Je to risk.
Človek, ktorý chce dobrú kávu, asi do Starbucksu nejde. Ale ich všelijaké sladké teplé nápoje, ako napríkald teraz Gingerbread Latte sú super. Síce to má podľa mňa asi toľko kalórií ako dva BigMacy, ale čo už :)
Do Starbucksu som v zahraničí vždy chodil kvôli peknej hudbe, príjemnej atmosfére a pohodlným kreslám. To zatiaľ na Slovensku nezažívam.
V Auparku sú tvrdé drevené stoličky a brutálna zima. Neviem, čo tam majú s tou klímou. V Eurovei zase sedíte vyslovene na chodbe za mini-stolom natlačenými na seba.
Na druhú stranu, ak máte chuť na niektorý z ich nápojov a zároveň potrebujete vybaviť nejaké maily, je to celkom fajn voľba. A výborné je, že je tam dobrá wifina a elektrická zástrčka (takmer) pri každom stole.
Urban Bistro
To na Michalskej. V ostatných som síce bol, ale nijak ma neoslovili. V KC Dunaj je zima a pri DPOH na Laurinskej nie je dobrá káva. Na Michalskej sa zatiaľ fakt snažia. Majú super kávu, všetko možné od espressa, cez filtrované kávy až po príchuťové "latečka". Výborné, ale "trochu" predražené jedlo.
Ak ste práve na Michalskej, potrebujete pracovať, a nechce sa vám ísť až do Martinusu, poďte sem. Aj keď majú dobrú wifi, milú obsluhu, super kávu a zopár stolov s elektrickými zásuvkami, asi by som sem pracovať na viac ako pol hodinu nešiel.
Na to, je tu skrátka príliš pekne a príliš dobre. V Urban Bistre je super, keď tam idete večer s kamarátmi, ale ťukať tu do notebooku.... Čo ja viem, sú proste lepšie priestory.
Foxford / Martinus
Espresso Tonic, Super Cappucino, Mäsové guľky. Vysoký stôl stvorený na prácu.
Kaviarne Foxford majú čas svojej veľkej slávy asi už za sebou. Vlajková loď tejto kaviarne, krásny veľký shop z centra mesta už zmizol, ale výbornú kávu, nápoje a jedlo si stále môžeme vychutnať buď na Obchodnej alebo v obchodnom centre Cubicon v Mlynskej doline.
Ten na obchdonej je cool v tom, že je dvojposchodový a teda naozaj priestraný. Ak pôjdete na druhé poschodie, posadíte sa do pohodlných kresiel napríklad k oknu, pracuje sa tam fakt nádherne. Viem sa tam 100% sústrediť na prácu a cítiť sa pri tom super.
Kreslá ani dobrá wifina ani milá obsluha ale nie sú tie dôvody, prečo tam chodím. Vo Foxforde som aspoň raz v týdžni kvôli týmto trom veciam: espresso tonic, super cappucino, mäsové guľky.
Espresso Tonic je presne to, čo ste si asi predstavili. Kombinácia espressa a tonicu. Áno, je to studené a áno je to úplne super. Zatiaľ to teda nikomu, komu som tento nápoj doporučil, nechutilo, ale ja by som to mohol piť každý deň :)
Super Cappuccino je lepšie ako obyčajné cappuccino pretože okrem speneného mlieka je v ňom ešte aj spenená smotana. A ak si tú smotanovo-mliečnu penu naberiete ich free domácim perníkom, ktorý dávajú ku každej káve, hneď sa vám bude pracovať lepšie.
Kaviareň na Obchodnej býva často plná a občas je problém nájsť v nej voľné miesto. Na prízemí je ho teda viac, ale tam sa mi nesedí dobre. Je tam proste príliš veľký ruch. A... Nezaparkujete tam. Je to hold centrum mesta.
Na druhej strane v Cubicone sa dá zaparkovať vždy a aj voľné miesto na sedenie, väčšinou dokonca pri stole so zástrčkou, nie je problém nájsť.
Obsluha je klasicky "korporátne" milá. Nie je jej čo vytknúť. Keď nechcete nič iba v kľude pracovať, nechajú vás tak. Keď niečo chcete, nie je problém behom chvíľku naviazať očný kontakt s niektorým z čašníkov a objednať si.
Café del Centro, Eurovea
Zásuvka (skoro) pri každom stole. Ak si sadnete k niektorému zo stolov popri stenách kaviarne, máte zásuvku hneď za chrbtom vo výške operadla. Nemusíte sa teda plaziť pod stolom a pracne hľadať a správne otáčať zásuvku, keď si budete chcieť nabiť váš notebook.
Obsluha má plusy aj mínusy. Záleží ako sa na to dívate. Keď dorazíte do kaviarne, vdy veľmi rýchlo prídu k vášmu stolu a môžete si objednať niečo zo štandardnej kvaiarenskej ponuky. Ale keď vytiahnete notebook na stôl a začnete pracovať, nechajú vás na pokoji. Neprídu kľudne aj celú hodinu.
Ako som napísal vyššie, toto môže byť aj výhoda aj nevýhoda.
Na rozdiel od niektorých "hipsterských" kaviarní si tu môžete dať obyčajnú kolu a iné produkty od tejto spoločnosti, a netreba platiť 3,50 EUR za malú Kamba kolu tak, ako v Urban Bistro.
Chodím sem aspoň raz za týždeň už roky a ešte nikdy som nemal problém nájsť vhodný voľný stôl. Parkovanie je tiež super, kedže môžete 3 hodiny zadarmo parkovať priamo v Eurovei a cez víkend dokonca 5 hodín.
Stoly sú pre jedného aj pre dvoch ľudí akurát. Môžete tu mať meeting a môžete tu aj sami nerušene pracovať.
Kto vyhral?
Cafe del Centro, Eurovea. Na tejto kaviarni nie je nič extra. Z reproduktorov nehrá jazz, kávu vám neurobí coolový barista a koláče tu dokonca myslím ani nemajú. A ak aj majú, určite nie sú ani raw ani domáce.
Ale ak potrebujete hodinku - dve ťukať do notebooku v príjemnom prostredí v centre mesta a nezplatiť za to majland, len ťažko nájdete niečo lepšie. Tesne v závese je Foxford v Martinuse. Keby sa tam dalo lepšie zaparkovať, rozhodne by patrilo prvé miesto jemu.